Nätmiljö med Maria Dufva

Hur är vi mot varandra på nätet? Ja den frågan och mycket mer fick eleverna (i åk 4-6), all personal och föräldrar i åk 4-6 fundera på under en septemberdag på Johannesbäcksskolan.

Vi kommer arbeta kring temat miljö under året och eftersom nätmiljön är en så stor del av elevernas verklighet ville vi lära oss mer. Maria Dufva, som arbetar som kriminolog på Värmdö kommun, bjöds in och höll föreläsningar för alla, från elever och skolpersonal till föräldrar. Här är en kort sammanfattning av hennes budskap som spreds under dagen/kvällen:


Nätet är det ställe där flest ungdomar blir utsatta för brott och utsatter andra för brott.

Sedan ca 5 år har polisanmälningarna mot saker som har hänt på nätet ökat. Telefonernas (smart phones) intågande har gjort att brottsliga händelser på nätet har ökat markant. Elevernas vardag är lika stor på nätet som i verkligheten.

Att tänka på: Ha alltid en privat profil. Lägger du ut en bild är den på ett sätt offentlig även fast du har en privat profil då dina vänner alltid kan ta en skärmdump (ett foto av det som visas på skärmen) och använda din bild. I apparna läser barnen ofta näthat mot olika offentliga personer, hur blir de påverkade? Barnen blir ofta kränkta och mobbade via KIK, Instagram, minecraft, COD osv (chattar i appen). Vilka bilder ger mest likes? Hur mår jag när jag inte får så många likes?

Många barn berättar inte om det hänt något otäckt, för de är rädda för de vuxnas reaktion, kanske blir de av med telefonen? Prata istället och diskutera den värld på nätet som de upplever.

De vuxna måste finnas där, prata om deras liv på ett nytt sätt och lyssna. Studier visar att gemenskap med familj och vänner i lugn och ro helar människor. Ta paus från teknik, ha en mobilfri zoon (teknikdiet) och hitta på andra saker tillsammans.

Råd till vuxenvärlden:
• Fråga, fråga, fråga... var nyfiken!
• Fråga om skola osv men också om NÄTET.
• Visa vilja att förstå och bekräfta känslor och tankar.
• Skaffa gemensamma regler
• Tänk på att du är en förebild – pausa och motionera/varva ner

Olika vanliga appar:
Snapchat – film eller bild som publiceras. Bilder och film kan komma från vem som helst och behöver ha ramar av säkerhet.

Instagram - I USA är åldersgränsen 13 år, i Sverige är det en rekommendation. Ha ett stängt konto där man kan vara privat (viktigt att inte vara offentlig om du vill vara personlig). Många har två konton, där ett är öppet för att lägga ut bilder i offentligheten. Att tagga t ex #äntligensemester och lägga till en incheckning på Mallis, visar tjuven att det är fritt fram. Tänk på att alltid fråga en person om den vill bli taggad på din bild. Man kanske inte går in så ofta och då vet man inte att man är taggad och visad på en bild. Viktigt att föräldrarna följer sina barn för att se vad som händer. Det kan bli långa konversationer under bilder, en del skriver inte snälla saker där. Många kändisar med offentliga profiler får ofta hatiska kommentarer.

ASK.fm- elaka frågor som ställs (inte ett bra ställe för barn!)

MSP (moviestarplanet) – spärra allt som går att spärra, här kan det hänga sådana som vill komma åt barn. MSP har spärr mot telefonnummer och svordomar men det händer grejer ändå. (Starstable är ungefär lika)

SKYPE – direktsändning med bild i samtal.

Youtubers – man följer personer som filmar sig själva t ex när det spelar spel, målar naglar, berättar om hur pappan tog livet av sig.

KIK - en chatfunktion men andra över hela världen. Spärra mot telefonboken, annars kan du kika med andra utomstående. Går under Kanadensisk lag och kräver domstolsbeslut för att komma åt sina användare.

Tinder – som en datingapp, ser var andra befinner sig och vill träffas.

 Här kan du ta del av Maria Dufvas powerpoint (PDF, 444 KB)som visades under föräldramötet.

Uppdaterad: